| O B S A H |
| Predslov |
1 | Systematika čeľade Vitaceae Lindley (Ampelideae Kunth) |
1.1 |   Členenie rodu Vitis L. |
1.1.1 |     Sekcia Muscadinia |
1.1.2 |     Sekcia Euvitis |
1.2 |   Pôvod kultúrneho viniča |
1.2.1 |     Genetické centrá viniča |
1.2.2 |     Skupiny druhov rodu Vitis L. |
1.3 |   Vlastnosti hospodársky využiteľných druhov rodu Vitis L. |
1.3.1 |     Sekcia Muscadinia |
1.3.2 |     Sekcia Euvitis |
1.3.2.1 |       Severoamerické druhy |
1.3.2.2 |       Východoázijské druhy |
1.3.2.3 |       Euroázijské druhy |
1.4 |   Domestikácia - skultúrnenie druhov rodu Vitis L. |
1.4.1 |     Americké druhy |
1.4.2 |     Východoázzijské druhy |
1.4.3 |     Euroázijské druhy |
1.4.3.1 |       Divý vinič V. vinifera subsp. silvestris Gmel. |
1.4.3.2 |       Ušľachtilý vinič V. vinifera subsp. sativa D.C. |
1.5 |   Klasifikácia euroázijskej skupiny ušľachtilého viniča podľa ekologicko-geografického pôvodu |
1.5.1 |     Charakteristika odrôd ekologických skupín podľa Negruľa |
1.5.2 |     Rozšírená ekologicko-geografická klasifikácia druhu V. vinifera podľa Negruľa a Németha |
2 | Ampelografia |
2.1 |   Pojem ampelografia |
2.2 |   Dejiny ampelografie |
2.2.1 |     Starovek |
2.2.2 |     Stredovek |
2.2.3 |     Novovek |
2.2.3.1 |       Ampelografická literatúra v Čechách a na Slovensku |
3 | Ampelografické metódy |
3.1 |   Metódy ampelografického opisu - klasifikátory |
3.1.1 |     Klasifikátor OIV a IBPGR |
3.1.1.1 |       Mladý výhonok a letorast |
3.1.1.2 |       Úponky |
3.1.1.3 |       Mladé listy |
3.1.1.4 |       Dospelý list |
3.1.1.5 |       Jednoročné drevo |
3.1.1.6 |       Súkvetie |
3.1.1.7 |       Strapec |
3.1.1.8 |       Bobuľa, mušt |
3.1.1.9 |       Semená |
3.1.1.10 |       Fenológia |
3.1.1.11 |       Rezistencia |
3.1.1.12 |       Podpníky |
3.1.2 |     Klasifikátor UPOV |
3.2 |   Metódy sledovania biologického stavu viniča |
3.2.1 |     Uvologický rozbor |
3.2.1.1 |       Mechanické zloženie a agrofyzikálne vlastnosti hrozna a bobúľ |
3.2.1.2 |       Chemické zloženie bobúľ |
3.2.2 |     Metódy hodnotenia hrozna a vína |
3.2.2.1 |       Senzorické hodnotenie hrozna |
3.2.2.2 |       Senzorické hodnotenie vína |
3.2.3 |     Metódy stanovenia rodivosti odrôd |
3.2.3.1 |       Koeficienty rodivosti |
3.2.3.2 |       Metódy zisťovania rodivosti očiek vo vegetačnom pokoji |
3.2.4 |     Metódy zisťovania rezistencie odrôd voči nízkym teplotám |
3.2.4.1 |       Jarné mrazy |
3.2.4.2 |       Zimné mrazy |
3.2.5 |     Metódy zisťovania rezistencie odrôd voči hubovitým chorobám in vitro |
3.2.5.1 |       In vitro metóda zisťovania rezistencie voči Plasmopara viticola Berk. et de Toni |
3.2.5.2 |       In vitro metóda zisťovania rezistencie voči Oidium Tuckeri Schwein |
|       A. Metóda Stern, Heintz, Blaich (1985) |
|       B. Metóda Blaich, Grundhofer (1997) |
3.2.5.3 |       In vitro metóda zisťovania rezistencie voči Botrytis cinerea Pers. et Fries |
3.2.6 |     Metódy zisťovania rezistencie voči Phylloxera vastatrix Planch. |
|       A. Metóda Nedova |
|       B. Metóda Boubals |
|       C. Metóda Pouget, Kim |
3.3 |   Molekulárne metódy identifikácie odrôd |
4 | Rajonizácia (=zonácia) viniča |
4.1 |   Pojem rajonizácia |
4.1.1 |     Rajonizácia viniča na Slovensku |
4.2 |   Terroir |
4.2.1 |     Definícia pojmu terroir |
4.3 |   Zonalizácia vinohradníctva |
4.3.1 |     Pojem zonalizácia |
4.3.2 |     Zonalizácia v zahraničí |
4.3.3 |     Zonalizácia vinohradníctva na Slovensku |
4.3.3.1 |       Terénny prieskum |
4.3.3.2 |       Kritériá kategorizácie honov |
4.3.3.3 |       Odrodová skladba |
4.3.3.4 |       Spôsob spracovania zonalizácie v SR |
4.4 |   Vinohradnícke oblasti a rajóny Slovenska |
4.4.1 |     Malokarpatská vinohradnícka oblasť s rajónmi |
4.4.2 |     Južnoslovenská vinohradnícka oblasť s rajónmi |
4.4.3 |     Stredoslovenská vinohradnícka oblasť s rajónmi |
4.4.4 |     Nitrianska vinohradnícka oblasť s rajónmi |
4.4.5 |     Východoslovenská vinohradnícka oblasť s rajónmi |
4.4.6 |     Vinohradnícka oblasť Tokaj |
5 | Podpníkový vinič |
5.1 |   Pôvodné druhy podpníkového viniča |
5.2 |   Skupina podpníkov Vitis berlandieri x Vitis riparia |
5.3 |   Skupina podpníkov Vitis berlandieri x Vitis rupestris |
5.4 |   Skupina podpníkov Vitis riparia x Vitis rupestris |
5.5 |   Skupina podpníkov z krížení amerických druhov a Vitis vinifera |
5.6 |   Skupina podpníkov z krížení ostatných druhov |
5.7 |   Opis podpníkových odrôd viniča |
5.7.1 |     Podpníkové odrody registrované v SR |
5.7.1.1 |       Vitis berlandieri x Vitis riparia Kober 5 BB |
5.7.1.2 |       Vitis berlandieri x Vitis riparia Teleki 8 B |
5.7.1.3 |       Vitis berlandieri x Vitis riparia Kober 125 AA |
5.7.1.4 |       Vitis berlandieri x Vitis riparia Teleki 5 C |
5.7.1.5 |       Vitis berlandieri x Vitis riparia SO 4 |
5.7.1.6 |       Vitis berlandieri x Vitis riparia Craciunel 2 |
5.7.1.7 |       Amos |
5.7.1.8 |       Vitis riparia cv. Gloire de Montpellier |
5.7.1.9 |       Vitis riparia x Vitis rupestris Schwarzmann |
5.7.1.10 |       K-1 |
5.7.2 |     Významné podpníkové odrody neregistrované v SR |
5.7.2.1 |       Chasselas x V. berlandieri 41 B |
5.7.2.2 |       Fercal |
5.7.2.3 |       Börner |
6 | Ušľachtilý vinič |
6.1 |   Registrované odrody |
6.1.1 |     Odrody muštové biele |
6.1.1.1 |       Aurelius |
6.1.1.2 |       Bouvierovo hrozno |
6.1.1.3 |       Burgundské biele - Pinot blanc |
6.1.1.4 |       Burgundské sivé - Pinot gris |
6.1.1.5 |       Devín |
6.1.1.6 |       Dievčie hrozno |
6.1.1.7 |       Fetească regală |
6.1.1.8 |       Furmint |
6.1.1.9 |       Chardonnay |
6.1.1.10 |       Irsai Olivér |
6.1.1.11 |       Lipovina |
6.1.1.12 |       Milia |
6.1.1.13 |       Muškát moravský |
6.1.1.14 |       Muškát Ottonel |
6.1.1.15 |       Muškát žltý |
6.1.1.16 |       Müller-Thurgau |
6.1.1.17 |       Neuburgské |
6.1.1.18 |       Noria |
6.1.1.19 |       Pálava |
6.1.1.20 |       Rizling rýnsky |
6.1.1.21 |       Rizling vlašský |
6.1.1.22 |       Sauvignon |
6.1.1.23 |       Silvánske zelené |
6.1.1.24 |       Tramín červený |
6.1.1.25 |       Veltlínske červené skoré |
6.1.1.26 |       Veltlínske zelené |
6.1.2 |     Odrody muštové modré |
6.1.2.1 |       Alibernet |
6.1.2.2 |       André |
6.1.2.3 |       Burgundské modré - Pinot noir |
6.1.2.4 |       Cabernet Sauvignon |
6.1.2.5 |       Dunaj |
6.1.2.6 |       Frankovka modrá |
6.1.2.7 |       Modrý Portugal |
6.1.2.8 |       Neronet |
6.1.2.9 |       Svätovavrinecké |
6.1.2.10 |       Zweigeltrebe |
6.1.3 |     Odrody stolové |
6.1.3.1 |       Ametyst |
6.1.3.2 |       Diamant |
6.1.3.3 |       Dora |
6.1.3.4 |       Guzaľ kara |
6.1.3.5 |       Chrupka biela |
6.1.3.6 |       Julski biser |
6.1.3.7 |       Negra |
6.1.3.8 |       Olšava |
6.1.3.9 |       Onyx |
6.1.3.10 |       Opál |
6.1.3.11 |       Pannónia kincse |
6.1.3.12 |       Pastel |
6.1.3.13 |       Rubanka |
6.1.3.14 |       Vitra |
6.2 |   Odrody v SR neregistrované - na Slovensku v minulosti pestované |
6.2.1 |     Odrody muštové biele |
6.2.1.1 |       Bakator biely |
6.2.1.2 |       Bratislavské biele |
6.2.1.3 |       Červenošpičiak |
6.2.1.4 |       Ezerjó |
6.2.1.5 |       Kamenná dinka (Kövidinka, Steinschiller) |
6.2.1.6 |       Malingre (Malinger) |
6.2.1.7 |       Medovec (Mézes, Honigler) |
6.2.1.8 |       Semillon |
6.2.1.9 |       Slankamenka (Pamid) |
6.2.1.10 |       Veltlínske červeno-biele |
6.2.2 |     Odrody muštové modré |
6.2.2.1 |       Cabernet franc |
6.2.2.2 |       Gamay |
6.2.2.3 |       Jakubské (Burgundské modré skoré) |
6.2.2.4 |       Kadarka modrá |
6.2.2.5 |       Merlot |
6.2.3 |     Odrody stolové |
6.2.3.1 |       Cardinal |
6.2.3.2 |       Čabianska perla |
6.2.3.3 |       Damascenka |
6.2.3.4 |       Košútovo hrozno |
6.2.3.5 |       Kráľovná vinohradov |
6.3 |   Odrody z nového šľachtenia typu Vitis vinifera s významom pre ekologické podmienky na Slovensku |
6.3.1 |     Odrody muštové biele |
6.3.1.1 |       Aromína |
6.3.1.2 |       Bacchus |
6.3.1.3 |       Bratislavka |
6.3.1.4 |       Breslava |
6.3.1.5 |       Cserszegi Fűszeres |
6.3.1.6 |       Ehrenfelser |
6.3.1.7 |       Ezerfürtű |
6.3.1.8 |       Faberrebe |
6.3.1.9 |       Hetera |
6.3.1.10 |       Inzuchta |
6.3.1.11 |       Kerner |
6.3.1.12 |       Lena |
6.3.1.13 |       Morio Muskat |
6.3.1.14 |       Perlriesling (Gyöngyrizling) |
6.3.1.15 |       Regner |
6.3.1.16 |       Rieslaner |
6.3.1.17 |       Rizling korenistý |
6.3.1.18 |       Sauvignon Super |
6.3.1.19 |       Scheurebe |
6.3.1.20 |       Siegerrebe |
6.3.1.21 |       Tatranec |
6.3.1.22 |       Veritas |
6.3.1.23 |       Vihorlatka |
6.3.1.24 |       Würzer |
6.3.1.25 |       Zengő |
6.3.1.26 |       Zenit |
6.3.1.27 |       Zéta |
6.3.2 |     Odrody muštové modré |
6.3.2.1 |       Acolon |
6.3.2.2 |       Agni |
6.3.2.3 |       Ariana |
6.3.2.4 |       Blauburger |
6.3.2.5 |       Cabernet Dorsa |
6.3.2.6 |       Cabernet Mitos |
6.3.2.7 |       Cabernet Moravia |
6.3.2.8 |       Domina |
6.3.2.9 |       Dornfelder |
6.3.2.10 |       Heroldrebe |
6.3.2.11 |       Hron |
6.3.2.12 |       Kármin |
6.3.2.13 |       Nitra (nové meno Nitria) |
6.3.2.14 |       Rimava |
6.3.2.15 |       Rosa |
6.3.2.16 |       Rubinet (ex Tintet) |
6.3.2.17 |       Rudava |
6.3.2.18 |       Torysa |
6.3.2.19 |       Turán |
6.3.2.20 |       Váh |
6.3.3 |     Odrody stolové |
6.3.3.1 |       Demir kapija |
6.3.3.2 |       Favorit |
6.3.3.3 |       Gročanka |
6.3.3.4 |       Helios |
6.3.3.5 |       Heliotrop |
6.3.3.6 |       Jantár |
6.3.3.7 |       (ex Jupiter) Rhea |
6.3.3.8 |       Lesja |
6.3.3.9 |       Luna |
6.3.3.10 |       Mars |
6.3.3.11 |       Muskat citronnyj |
6.3.3.12 |       Muskat tairovskij |
6.3.3.13 |       Negreta |
6.3.3.14 |       Opuzenska rana |
6.3.3.15 |       Picurka (nové meno Bezsemenka) |
6.3.3.16 |       Pluto |
6.3.3.17 |       Pola |
6.3.3.18 |       Premier |
6.3.3.19 |       Purpur |
6.3.3.20 |       Radmilovački muskat |
6.3.3.21 |       Saturn |
6.3.3.22 |       Venuša |
6.3.3.23 |       Zorka |
6.4 |   Odrody z medzidruhového (interšpecifického) kríženia |
6.4.1 |     Odrody muštové biele |
6.4.1.1 |       Bianca |
6.4.1.2 |       Festivalnyj |
6.4.1.3 |       Göcseji zamatos |
6.4.1.4 |       Hibernal |
6.4.1.5 |       Johanniter |
6.4.1.6 |       Kunleány |
6.4.1.7 |       Lakhegyi mézes |
6.4.1.8 |       Liza |
6.4.1.9 |       Malverina |
6.4.1.10 |       Merzling |
6.4.1.11 |       Orion |
6.4.1.12 |       Petra |
6.4.1.13 |       Phoenix |
6.4.1.14 |       Rani rizling |
6.4.1.15 |       Zala gyöngye |
6.4.1.16 |       Zlata |
6.4.2 |     Odrody muštové modré |
6.4.2.1 |       Cabernet Cortis |
6.4.2.2 |       Laurot |
6.4.2.3 |       Medina |
6.4.2.4 |       Merlan |
6.4.2.5 |       Prior |
6.4.2.6 |       Ráthay |
6.4.2.7 |       Regent |
6.4.2.8 |       Roesler |
6.4.2.9 |       Rondo |
6.4.3 |     Odrody stolové |
6.4.3.1 |       Ajvaz |
6.4.3.2 |       Arkadija |
6.4.3.3 |       Áron |
6.4.3.4 |       Dačnyj |
6.4.3.5 |       Eszter |
6.4.3.6 |       Kodrjanka |
6.4.3.7 |       Kryžovnikovaja |
6.4.3.8 |       Nero |
6.4.3.9 |       Palatina (Prim) |
6.4.3.10 |       Pölöskei muskotály |
6.4.3.11 |       Suzy |
6.4.3.12 |       Teréz |
6.4.3.13 |       Vostorg |
6.4.3.14 |       V-25-20 |
| Literatúra |
| Zoznam tabuliek |
| Register odrôd |
| Zoznam skratiek |
| Poďakovanie |
| |